Friday, November 13, 2020

Pühadehõnguline kõrvitsapirukas



Mis, siis et ma pole täna viitsinud juukseidki kammida - oluline on see, et need on edukalt kammitsetud hobusesabasse. Veelgi olulisem on aga see, et vaevatu kerglusega* viskan blogisse taaskord ühe retsepti. 

Pole suurim üllatus, et blogi kõige loetumad ja googlist leitavad postitused siin blogis on param paraa - retseptid! Teile meeldisid samuti fotoväljakutsed ja motivatsiooni avastavad postitused. Läbi otsingu jõuate ikka ja taas tagasi, sest ilmselt tekkis isu valmistada porgandikooki, pulgakooke või Domino toorjuustu muffineid.

* absoluutne vale! Vaatasin tehtud retseptipostitusi ja keegi on ikka rämedalt vaeva näinud retseptide leidmise, läbiproovimise, uuendamise, kirjutamise ja piltide ettevalmistamisega!

Osad teist jõudsid instagramis uurida, kas tegemist on lihtsa retseptiga ja mu vastu on nii ja naa. See pole raske nagu makroonide valmistamine ja olen kindel, et pirukas valmib teil suure tõenäosusega väga hea. Retsepti teeb keerulisemaks koostisosade leidmine ja ettevalmistamine. Üheks koostisosaks on kõrvits, mis ei ole paljudel kodus kapinurgal vedelemas - loodetavasti leidub värsket kõrvitsat Eesti poodidest. Ütleks lisaks veel, et kõrvitsapiruka tegemise teekond on küll raskem, aga tulemus aja vääriline. Maitsest ma ei hakka rääkimagi ja mõnusa piruka lõhn jääb veel mõneks ajaks ahju.



Taigna retsept

Tegemist on Ina Gartneri "täiusliku muretaigna" retseptiga, mille originaaljuhendi leiab SIIT. Reteptis on kogused kahele kihile ja mina tegin suurema koguse, sest taigna saab unustada lausa kaheks kuuks külmkappi ja võtta ette, kui tuleb taas pirukaisu. Teile jagasin kogused pooleks - antud kõrvitsapirukas soovib ainult ühte kihti.

85 g külma võid

210 g jahu 

0,5 tl soola

0,5 spl suhkrut 

35 g külma taimset margariini

~60 ml jääkülma vett

Tükelda või kuubikuteks ja pane või tagasi külmkappi sel ajal kui valmistad kuivainete segu. Sega omavahel jahu, suhkur ja sool ning pulseeri köögikombainis (teradega) paar korda. 

Lisa või ja margariin. 

Pulseeri 8-12 korda kuni segu meenutab herneterasid. Jätka pulseerimisega ja lisa jäine vesi kuni taignast saab pall. Aseta taigen jahuga kaetud pinnale, veereta pall, mähi kilesse ja pane vähemalt pooleks tunniks külmkappi.

Täidis

Täidise retsept on laenatud SIIT ning arvutasin kogused ümber tassist (one cup) milliliitriteks ja grammideks. Minu soe soovitus on muretseda koju odavamapoolne köögikaal. Peale retseptide on kaal abimeheks ka portsjonite jaotamisel jälgides toidukava.

Kõrvitsapüree tegin ise, kuigi tekkis mõte osta mõned purgid beebipüreed. Mul tekkis aga huvi proovida esimest korda kõrvitsat valmistada ja teate, see oli imelihtne. Lõika välja viljaliha, pane vähese soolaga keeduvette ja keeda kuni pehme (max 15 minutit). Püreesta nuimiksri või kahvliga.

70 g suhkrut

1 tl kaneeli

3/4 tl soola

1/2 tl ingveripulbrit

1/4 tl nelgipulbrit

1/4 tl muskaatpähklit

2 suurt muna

1 munakollane

475 ml kõrvitsapüreed

160 g kondenspiima

75 ml vahukoort

2 spl vahtrasiirupit

1 pakk vaniljesuhkrut

Sega omavahel sool, suhkur, maitseained, vaniljesuhkur ning sega. Lisa munad, üks munakollane ning sega. Viimasena pane juurde kõrvitsapüree, kondenspiim, vahukoor, vahtrasiirup. Sega kuni täidis on siidine

Pirukas

Võta külmkapist jahenenud taigen ning jahusel pinnal rulli lahti. Alusta rullimist seestpoolt - rulli ainult ühes suunas, mitte edasi tagasi. Rulli taigen taignarullile ja aseta vormile. Mina kasutasin 25 cm diameetriga vormi (põhi on umbes 18 cm, ülevalt mõõtes 25 cm). Lõika ääred ning soovi korral kaunista ülejäänud taignaga. Mina võtsin pisikese piparkoogivormi ja lõikasin südamed. Tee taigen märjaks, kui soovid sinna elemendid lisada. 



Kata taigna põhi fooliumiga ja aseta sinna näiteks kuivi ube raskuseks. Sobivad ka dekoratiivkivid. Põhimõtteliselt kõik, mis on kuumuskindel ja raskem.

Pintselda ääred munaga ja soojenda ahi 190 kraadini. Küpseta umbes 15-20 minutit kuni ääred hakkavad kuldseks värvuma. Eemalda vormilt raskus koos fooliumiga, pintselda põhi munaga ja küpseta 175 kraadi juures veel 15-20 minutit kuni põhi on küpsenud.

Eemalda põhi ahjust ja lase jahtuda. 

Sisu küpsetamiseks soojenda ahi 160 kraadini ja küpseta 60-75 minutit. Vaata aegajalt täidist - see muutub äärtest kõrgemaks ja keskelt on sisu pudingilaadne - sinu pirukas on valmis.

Jäta kaetud pirukas ööseks külmkappi tahenema. 

Võta pirukas külmkapist, lase soojeneda toatemperatuurini või soojenda tüki kaupa ahjus ning serveeri koos vahukoorega. Head isu!









Leave a Reply