Friday, September 16, 2016

Õunajook - alkoholiga ja ilma

Jätkan sügiste õunte teemal ja kuigi hing ehk raseda isu ihkab jäätise järgi, otsustasin proovida, kuidas mekivad õunad hoopis joogis. Selle janukustutaja teeb eriliseks fakt, et keetmine jääb ära ja kasutusse lähevad värksed krõmpsud õunad. Veelgi parem - jooki võib valmistada nii alkoholiga kui ilma.

Mina ja abikaasa oleme viimase aastaga (ja võibolla isegi kahega) kasvanud alkoholitarbijateks, kellele meeldib proovida, aga kui peaksime meenutama kuna viimati purjus olime.. ei tea. Igor mekib aegajalt erinevate tootjate huvitavaid õllesid ja mina tema kõrvalt proovin ka. Veiniga on kuidagi nii läinud, et kuigi elame odava ja kvaliteetse veini maal, siis viinamarjamorss jääb meist puutumata. Sellegipoolest võtsin plaani proovida veiniga kokteilipõhja ja teate, mul on jube kahju, et ma homme rohkem juua ei saa - see oli k o h u t a v a l t hea!

Taaskord võtsin inspiratsiooniks erinevaid retsepte ja enda maitse põhjal sai loodud sügisehõnguline värskendav õunajook. Valmistasin kaks kannutäit - üheliitrine lastele ja pisut suurem kann täiskasvanutele.

Suurte inimeste jook

1/2 l punast poolkuiva veini
1/2-2/3 0,5 l purki õunasiidrit
1 keskmine õun
1 väike või pool suurt apelsini
1 väikese sidruni mahl
pool klaasi aplesinimahla
2 kaneelipulka

Pese hoolega õun ja apelsin. Tükelda puuviljadest õhemad tükid. Aseta puuviljad koos kaneeliga kannu põhja. Vala peale värskelt pigistatud sidrunimahl, apelsinimahl, siider ja vein. Lase külmas seista 12-24 h. Vala jooki poole kuni pooleteise klaasi ulatuses ja pikenda külma mineraalveega. Naudi!

Väikeste inimeste jook

1 keskmine õun
1 väike või pool suurt apelsini
pool klaasi aplesinimahla
õunamahla 
poole sidruni mahl
1 kaneelipulk 
pruuni suhkrut

Pese hoolega õun ja apelsin. Tükelda puuviljadest õhemad tükid. Aseta puuviljad koos kaneeliga kannu põhja. Vala peale värskelt pigistatud sidrunimahl, apelsinimahl ning ülejäänud kann täida õunamahlaga. Soovi korral maitsesta pruuni suhkruga. Lase külmas seista 12-24 h. Vala jooki klaasi poole kuni pooleteise klaasi ulatuses ja pikenda külma mineraalveega. Naudi!

Imelihtne, eksole! Igatahes meid ootab homme lõunaks kodus küpsetatud merepitsa ja sinna kõrvale joome karastavat õunajooki.

Jaanika




Leave a Reply