Tuesday, September 13, 2016

Blogide retseptidest & õuna-kaneelirulli vorm

Retseptid. Retseptide leidmise ja proovimisega on mul lood sellised, et enamiku neist teen ümber. Mulle tundub, et koguste poolest on magusates toitudes alati natuke liiga palju suhkrut. Samas, mis puudutab piimatooteid ja rasvaineid, siis lisan alati natuke rohkem kui vähem. Ei kujuta ette head lihavaba suppi, mis on puhtalt vegetaabeli ja vee põhjal valmistatud. 

Usun, et minulgi on siia koer maetud ning usun ka, et ükski blogija ei pahanda, kui ütlen, et natuke liiga tihti on retseptid poolikuks jäänud. Teatud võtetel on omad tehnikad, milleta jääks õige maitse või struktuur vms saavutamata. Mul pole probleemi lüüa google lahti, aga kui vähegi võimalik tuleks anda vihjeid, millele pöörata tähelepanu. Kokkuvõttes võib öelda, et harjutamisega tulevad kogemused, mis taaskord tähendab, et netist võetud retsepte on lihtsam enda käe järgi maitsvaks roaks kujundada.

Olid ajad, mil lapsed said osta endale klassiekskursioonil nuge. Pildil on üks üliterav nuga, mille Igor muretses, hmm.. see oli vist kolmanda klassi reisil. :D

Pärmitaigen. Olete minuga nõus, et pärmitaignal on miljon erinevat retsepti, mis koonduvad lõpuks kahe tegevuse alla - kergita ja sõtku. Koostisosad varieeruvad väga lihtsast sool, vesi, pärm, jahu kuni erinevate lisanditeni, mis annavad kergelt valmivale taignale rohkelt varjundeid. Mina olen see "kõik või mitte midagi" tüüpi kokk ning pärmitaigen on alati üks nendest, mis saab rohkete koostisosade abil rammusust juurde.

Minu kasutatatv retsept on kokku pandud erinevate õpetuste abil ja lisades veidi rohkem või vähem suhkrut, kasutan seda nii magusates kui ka soolastes toitudes. Seekord magusas ja nagu lubatud, siis siin on üks meie pere lemmik - kaneelirulli vorm. 

Õuna-kaneelirulli vorm

Taigen:
100 g võid
2 munakollast
2 tl soola
5 sl suhkrut
~1600 ml (1,6 l) jahu
500 ml piima
1 pakk kuivpärmi

Sulata või ja jäta jahtuma. Samal ajal soojenda piim. Kui kasutad tavalist pärmi, siis sega pärm suhkruga ja lisa soojale piimale. Kasutades kuivpärmi, sega pärm 800 ml jahuga. Võta suurem anum ja vala sinna soe piim, 800 ml jahu, munakollased, sool, suhkur, jahutunud või. Sega kõik kokku ja peaks tekkima paksem, kuid siiski vedelapoolsem taigen. Puista taignale veidi jahu. Aseta taignakausi alla ja peale käterätik ning jäta vähemalt tunniks kerkima. Ideaalselt kohta, kus ei oleks tõmbetuult.

Peale esimest kerkimist lisa 400 ml jahu, sega ning taaskord jäta mõneks ajaks kerkima.

Teise kerkimise järel lisa ülejäänud 400 ml jahu, sõtku korralikult (kindlasti üks võti parema taigna nimel) jahusel laual.

Sisu:

125 g võid
200-250 ml pruuni suhkrut
kaneeli
riivitud õunu

Alustades taigna tegemist, jäta või köögilauale soojenema. Koori õunad (minul oli suurem kausi täis puhastatud õunu) ning riivi. Sega pehme või pruuni suhkruga.

Lisad:

veidi võid vormi katmiseks
jahu sõtkumiseks ja taigna lahtirullimiseks 
rosinaid, mandleid

Rullid:

Poolita taigen ning rulli korralikult lahti laiaks leheks. Kata taigen poole koguse või ja suhkru seguga, raputa peale kaneeli ning lisa pool kogust riivitud õunu. Jäta need taignapooled, millest hakkad rulli tegema ja paned kokku, õunavabaks. Lõika üsna paksud tükid (olenevalt ka vormi suurusest) ning aseta võitatud vormi. Tee sama teise taigna poolega ning jäta õunarullid mõneks ajaks käterätiku alla kerkima. Pintselda rullid lahtiklopitud munaga. Soovi korral lisa rullidele pähkleid või rosinaid.



Küpsetamine:

Mina küpsetasin gaasiahjus, mis soojendab ainult altpoolt ning katsin vormi fooliumiga. Elektriahjul küpsetajad eelsoojendage ahi 220 kraadini ning küpsetage 15-25 minutit olenevalt, kui krõbedat tulemust soovite.

Esimest korda rullivormi tehes, sai pool vormi küpsetatud hoopis teise sisuga, milleks oli või, pruuni suhkru, kakao ja sarapuupähkli puru - see kooslus maitses mulle grammike rohkem, kuid lapsed ja abikaasa eelistasid õuntega täidist.

Muuseas, teie, kes te proovite blogides avaldatud retsepte, kindlsti andke blogijale teada, kuidas oli tulemus ja, mida olete muutnud. Vähemalt minule meeldiks see väga, sest sel moel saab täiustada retsepti, mis on jäänud ehk tahtmatult poolikuks.

Jaanika




6 Responses to “Blogide retseptidest & õuna-kaneelirulli vorm”

  1. Näeb neetult isuäratav välja, katsu siis niimoodi nisu ja suhkru tarbimist vähendada :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui ma hakkan suhkru kogust vähendama (ja mul on see varsti plaanis), siis see tähendab, et ma ei söö seda üldse. :P

      Delete
  2. Ma ei ole üldse õunakoogi fänn (nokin alati õunad pealt ära ja nosiks hea meelega ainult tainast), aga neid prooviks küll!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, ka minagi tegin seda kunagi. :P Arvan, et tuleks teha mgusama kattega kook, siis lähevad õunad ka söögiks. :)

      Delete
  3. Nii, ma küll sinu retsepti ei järginud aga inspireerusin hoolega. Võtsin mina täistera lehttaigna, panin peale riivitud õunad koos kaneeli ja pruuni suhkruga ning keerasin rulli. Rulli lõikasin juppideks ja ladusin vormi. Tulemus tuli suussulav, mõnusalt õunane sisu (järgmine kord lisan pähkleid ka) ja just täisterataigen lisas mõnusat mekki. Aitäh idee eest :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh, kõlab isuäratavalt! Ja see on tõsi, et mahlane jääb. :)

      Delete