Tuesday, May 17, 2016

Pastaroog ühes potis

Kui ma veel Eestis elasin, ostsin lihatoodetest kõige tihedamini hakkliha, kuna see on minu meelest üks geniaalne toiduaine. Makararonid hakklihaga, hakklihakaste, pikkpoiss, frikadellid (jaa, isetehtud on need kõikse head), kotletid, lasanje ja hautised. Kõiki neid toite saab vabalt teha ka fileega, kuid hakklihaga teadsin alati, et sellega on pea võimatu võssa panna. Lisaks meenus mulle see, et kui lapsed ei ole suuremat sorti lihasõbrad, siis hakklihaga annab neile kuidagi ikka valku sisse sööta.

Ma olen viimasel ajal üsna laisk kokk olnud ja jumal tänatud, et kõigile, peale mu enda meeldib vabanduseks tuua mu rasedust. Igoriga on lausa võimatu poes käia, sest ta arvab, et kui ma korraks vaatan mõne kommipaki poole, siis ta peab selle korvi panema - hei, see on ju lapsele! Igatahes süüa ma ei viitsi eriti teha, aga kui mul õnnestub näha mõnda isuäratavat ja lihtsalt retsepti, siis jällegi tekib tahtmine proovida.

Üks lihtsatest retseptidest, mis mulle viimati silma jäi, sisaldas koostisosasid, mille lugemiseks ei pidanud haarama sõnaraamatut. Ehk siis midagi mulle ja midagi ühte projekti, mille tegemist alustasin sel nädalal. Täna tegin esimest korda retsepti läbi, suutsin viimased ampsud potipõhjast taldrikule kraapida ja teile pilti teha. Ma arvan, et peaaegu tühi pott on parim kirjeldus, mis räägib, kas seda retsepti üldse tasub ette võtta. Abikaasa muidugi kiitis, aga ta teeb seda kodurahu huvides iga toiduga. 

Kogused on suurele perele ehk, kes pole enda arvates nii suur, tõmbab koostisosad pooleks. :)

500 g veisehakkliha
2 purki terveid tomateid omas mahlas
500 g tomatipüreed (mitte tomatikontsentraat, vaid see vedelam toode)
1 purk shampinjone
2 keskmist sibulat
4 küüslaugu küünt
400-500 g pastat
itaaliapäraseid maitseained
peotäis spinatit
150-200 g riivitud juustu
~pool klaasi parmesani
soola
pipart

Haki sibul ja prae madalal kuumusel klaasjaks. Lisa hakitud küüslauk ning prae mõned minutid veel. Võta hakklihast suurte pallide tükid ning mudi "ussikesed" välja, et hakkliha oleks ühtlase struktuuriga - nii jääb hakkliha mahlasem. Maitsesta soola, pipra ja itaaliapäraste maitseainetega. Lisa tomatid, püree ja seened ning lase madalal kuumusel haududa vähemalt ühe tunni (võib ka poolteist). Seejärel lisa 1/3 riivitud juustust, parmesan, hakitud spinat ja pasta. Taaskord keeda madalal temperatuuril ning sega tihedalt, kuna kompott kipub põhja kinni jääma. Mina lisasin ka klaasitäie vett - soovi korral tee seda sinagi. Kui pasta on pehme, lisa ülejäänud juust ning sega. Riivi parmesani ning puista taldrikul pastale. 

Head isu!


Jaanika




6 Responses to “Pastaroog ühes potis”

  1. Tundub väga ahvatlev. Palun jaga mõne pikapoisi retsepti. Neid, kes ise retsepte jagavad, julgustaksin jagama nö. maailma lihtsamaid retsepte. Istusin üks päev just oma vennaga, kes on kuldsete kätega ja teeb igast imeroogasid, kuid temagi kurtis, et nett on täis liiga keerulisi retsepte. Seega oleks mõnus koduseid retsepte lugeda. Seda enam, et sa pildistad toidud nii mõnusalt üles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen ajaga kogunud päris mitmeid koduseid retsepte, mida ma heameelega jagaks, aga kõigepealt pean need paberile kirja panema. Ise teen nii, et silma järgi vaatan. Olen nõus selles osas, et retsepte leidub palju, kuid paljud neist on liiga keerulised - enamik inimesi tahaks uusi maitseid lihtsate söökide näol proovida, mitte keel vestil köögis rabada. :)

      Delete
  2. 'Lisaks meenus mulle see, et kui lapsed ei ole suuremat sorti lihasõbrad, siis hakklihaga annab neile kuidagi ikka valku sisse sööta.'

    :(

    ReplyDelete
  3. Ma arvan, et ma pretendeeriks sinna kõige kehevam kodukoka tiitlile. No ma üldse ei armasta süüa teha. Ja samas ma ikka imestan ka, et kas ma olen halb planeerija, aga kui ma jõuan koju 18 ajal ning vahel torman veel edasi tagasi laste trennidega, siis tekib küsimus, et millal täpselt? Siiski, kui on selline päev, et kodus kõik kella 17 ajal, siis juhtub see asi, et teemegi täitsa süüa ka. Õnneks mehele meeldib ikka ka kokata, mida ta eelistab iga kell laste vedamisele :D :D Ma ütlen, see, et lapsed saavad koolis ja lasteias sooja sööki on geniaalseim lahenduse ever.
    Nüüd tuli pikk ja lohisev kommentaar, milleg ategelikult pidin alguses ütlema, et minu stiilis söök :D Lihtne või pole üldse sööki :D
    Siiski ma tunnen vajadust siia lõppu mainida, et minu elus on olnud periood, kus ma tegin iga päev süüa. :D Aga see oli suuretsi tingitud sellest, et minu päev sai 14-15 ajal läbi ja elukaaslane saabus 18 ajal, mul oli lihtsalt meeletult vaba aega :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma pean nüüd ühe varjatud tõe paljastama ehk siis meie siin söömegi õhtusöögiks enamasti ükskõik mida, mis hamba all ei karju. Pasteedi, salaami võikusid, viinereid (küll väga häid, Sloveenias kehve polegi), lõunasöögijääke, pannkooke, makarone munaga, piimasuppi, putru jne. Ma olen hetkel pigem laisk kokk ja parima päevase söögi saavad ka minu lapsed koolis. :D

      Kui me enda majja kolime, siis ma planeerin rohkem süüa teha. Nagu sa juba mainisid, siis see, kui on palju aega, on üks parimaid põhjuseid süüa teha. :)

      Delete