Wednesday, May 18, 2016

Do I have spinach in my teeth?*

Vähemalt 3-tunnine veisekondi keetmine on parim viis teha maitsvaimat puljongit. Lisaks porgand, sibul, terapipar ja loorber ning maitseküllus viib laeni. Mis siis, et köök lõhnab puljoni keetmise ajal nagu üks kodu sovjetiajal - vähemalt mul on sellised mälestused.

Sloveenia perepool armastab nädalavahetused vastu võtta koos supi, liha ja kartulitega. Mõnikord see kolmene sümbioos on vähe keerukam, kuid üks on kindel - laual peab olema just seesama isetehtud puljongiga supp. Igori ema valmistab ka suurema koguse koduseid nuudleid, mis käivad puljongiga kokku.

Mina käsitöö nuudlitest suurt lugu ei pea, kuid supp on hea. Viimased korrad, kui olen teinud vähegi keerukamat suppi, keedan samamoodi kontidest puljongi. Kusjuures need kondid on üsna "lihased", sest sloveenia pere on üle kõige maiad liha üle. 

Eilsest pastaroast jäi mul üle rohkem kui pool kotti spinatit. Ma ei ole osanud spinatist suurt lugu pidada, kuid väike uurimustöö dr Google' poolt, andis hea ülevaate spinati kasulikest omadustest.

Valikuid oli kolm: kas viskan kanadele, sügavkülma või teen spinatisuppi, mis tundus ülejäänud retseptidest kõige ahvatlevam. Tegelikult oli suppide retsepte päris mitmeid, kuid mina jäin Umamist leitud teose juurde. Koguseid ma näpuga taga ei ajanud ja supp sai enda tunde järgi kokku pantud.

Supp:
veiseliha puljong
2 keskmist kartulit
~ keskmine kausitäis spinatit
4-5 keedetud muna
veiseliha
sool

Klimbid:
2 muna
jahu
vesi
sool

Puljonit keetsin kolm tundi koos veiseliha(kondi), terapipra, ühe sibula, kahe porgandi ja soolaga - tulemuse kurnasin läbi sõela.

Haki kartul kuubikuteks ning keeda puljongis. Klopi kaks muna koos soolaga ning lisa kordamööda jahu ja vett kuni saavutad paraja paksuse klimpide tegemiseks. Lisa klimbid kartulile. Kui kartul on peaaegu pehme lisa hakitud munad, liha ja spinat. Keeda mõned minutid. Soovi korral lisa soola.

Serveeri koos külma muna (võid osa keedetu munadest kõrvale panna) ja hapukoorega.

Seekord olin ma kohutavalt kahtleval seisukohal, kui söödava supi suutsin kokku keeta. Ma ei tea, kas põhjuseks oli imeliselt hea puljong või hapukoor supis, mis on tibake nagu lapsepõlvemälestus, kuid maitse viis keele alla! Suppi sõin lõunaks, sõin õhtusöögiks ja söön ka homme!

Ainuke, mis tekitas meh-tunde oli spinat. Ma suurt ei jaganud, et see oleks toitu erilist maitsenüanssi lisanud. Mäletan, et mu tädi tegi aastaid (pigem juba aastakümneid) tagasi hapuoblika suppi, mis oli koostisosadelt sarnane spinatisupiga, kuid hapukust oli hoopis rohkem. Järgmine kord, kui teen sama suppi, siis ei hakka spinati peale kulutama ning haaran aiast mõned võililled. :P

* You certainly do! 


Millised tunded on teil spinati söömisega?

Jaanika




8 Responses to “Do I have spinach in my teeth?*”

  1. Mina armastan spinatit! Peamiselt pistan teda salatitesse, wrappidesse või niisama võileiva peale roheliseks. Omlettidesse lisan ka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas sa ostad beebispinatit? Mul olid üsna suurte lehtedega ja isegi toorelt heinamaitselised. :(

      Delete
  2. Ei ole spinatifänn, minu jaoks ei ole sellel mingit erilist maitset.
    PS! Võilillelehed on mõrud, ära neid pane. Kui tahad aiast "muru" korjata siis kas noored naadilehed, nurmenukulehed või hapuoblikad. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui sa teaksid, kui palju meie aias kasse "kükitamas" käib, sa ei pakuks mulle varianti midagi aiast korjata. :D Muuseas meie aias kasvab kahte sorti võililli ja ühte neist korjatakse kevadel salatiks. Mulle maitse ei isuta, hästi kõva on ja jääb kurku kinni ja taaskord - kasside pärast jätan vahele. Kuid enamik sloveenia perest sööb heameelega. :)

      Delete
  3. Spinat on hästi mõnus ka pasta hulka segatuna (kui enne on teda natuke pannil läbi kuumutatud) :)
    Isegi kui maitset ei ole tunda, siis vitamiinide pärast tasub kindlasti süüa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pastas mulle täitsa meeldis. Just sp, et nad ei seganud mind seal. :)

      Delete
  4. Spinatiga on suhe hea. Neutraalne maitse ja rõõmus värv annab palju võimalusi. Pastad, muffinid, pirukatäidised, lihtsalt supile, omletile jnejne. Kõik kasulik nii möödaminnes sisse söödud kogu perele :). Ma ei mäleta kas rauamure on olnud rasedusperioodil? Igal juhul on rohelised köögiviljad nr 1 rauaallikas.

    Tegelikult tahtsin sõna võtta seoses puljongiga. Suure pajaga keeta paar-kolm supikogust puljongit korraga (üks haisutamine ja ajakulu). Järgmiseks korraks sügavkülma 1,5 liitrise vms plastpudelitega. Loodan, et Sloveenias perenaise renomee mugava lahenduse pärast ei kannata :))
    Kui aias ruumi on, siis suveköök sinna ehitada oleks ka võimalus.
    Prrrr, aga see supikeeduhais majas on tõepoolest kole. Usun, et raseduseajal eriti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rauamuret vist pole - tähendab arst pole mulle kunagi tulemusi näidanud, ta pidi ainult siis ütlema, kui on probleemiks. Ju siis pole. :) Talvel ostame poest salatit, kuid juba veebruarist kasvab salat enda aias ja sööme kuni külmadeni. Tänu kodusele rohelisele salatile loobusin hapukoore salatitest, kuigi vahel ikka lastega maiustan. Neile meeldib väga.

      Oii, see on ju lausa geniaalne idee! Ma kahtlustasin, et võiks, aga polnud kindel, kas puljong sobib külmutamiseks. Edaspidi panen kindlasti varuks. :)

      Haha, ma tunnen liiga tihti, et olen veel "lollike" perenaine, kes ei tea kõiki nippe ja siis rügab nagu totu. Nii, et kõik eluterved nipid kuluvad marjaks!

      Delete