Wednesday, March 16, 2016

Kevad* koos banaani-šokolaadi muffinitega

* täna hommikul oli lumi maas. Tere.

Olen tähele pannud, et maitsetega on mul sellised lood, et kuigi mulle meeldib avastada uusi kombinatsioone, olen truu vanale heale ja tuttavale. Üks eredamaid mälestusi köögist, mil sain juba enda käel hakkama on vanaemalt õpitud omlett viineritükkiga, mille kõrvale kuulus klassikaline tomatisalat rohke hapukoorega. Armastan tänase päevani hommikuti muna praadida ja sinna juurde tomatit süüa, kuigi olgem ausad - ükski import tomat ei maitse sama magusalt kui vanaema kasvuhoonest nopitud päikesesoojad viljad.

Minu jaoks on klassikalised (ja lemmikud) maitsekombinatsioonid veel porru ja lõhe, sinihallitusjuust ja šampinjonid, praekartulid, sibul ja peekon, vahemere maitsetaimedega mereannid ja sidrunimahl ning punased supid koos hapukooremütsiga. Magustoitudest kõditab mu maitsemeeli enim kaneel koos õuna või banaaniga.

Ma olen vist üks suurimaid banaani magustoidu austajatest. Teate küll neid roogasid, mida saab banaani abil tibake tervislikumaks muuta. Banaanipannkoogid, banaanijäätis, banaanileib. Parima magustoidu saamiseks läheb vaja neid kõige küpsemaid puuvilju ning kuna meie kodus ükski toit kaua ei seisa, hüppan mõni hommik kohalikku poodi ning otsin, kas on tehtud miinus 50% kast. Sealt kastist võib leida mesimagusaid  ja poole soodsamaid banaane, mis on ideaalsed! Ideaalsed ma ütlen. :)

Viimane korda, kui tõin koju suure kotitäie banaane, teadsin, et pean olema kiire. Jättes meie peres lohakile vähegi toidunäoga asjandused, võib kindel olla, et need haihtuvad. Meil on need toidupätud ilmselgelt. Ja arvatavasti ka silikoonvormi pätu, sest Pinterestist leitud retsepti järgi ei sündinud mitte banaani-šokolaadi leib, vaid hoopis muffinid.

Koostisosad

3 küpset banaani
2 suurt muna
3 sl suhkrut
300 ml jahu
80 g võid
100 g tumedat šokolaadi
1 tl soodat
soola
šokolaadinööpe või puru

Enamik minu taignaid algavad sellega, et panen või sulama, sest kui või on sulanud, saab see ülejäänud toimetuste ajal jahtuda.

Ka seekord tuleks alustada madalal temperatuuril või sulatamisega. Kui või on sulanud, lisa potti šokolaaditükid ning kruti temperatuur veelgi madalamaks. Sega hoolega, sest šokolaad sulab soojas võis hästi, kuid samaaegselt võib ka poti põhja kinni jääda.

Jäta või-šokolaadi segu jahtuma.

Seejärel purustada kahvliga banaanid.

Sega omavahel jahu ning sooda.

Klopi munad suhkruga kergelt vahtu ning lisa näpuotsa täis soola. 

Vala kõik koostisosad purustatud banaanidele. Viimasel ajal on mul harjumuseks saanud lisada jahu läbi sõela, et vältida tükke ning soovi korral võid sama teha. Viimasena lisa vaniljesuhkur ning soovi korral šokolaadinööbid. Mina lisasin puru, kuid võib vabalt ise šokolaadi tükeldada.

Küpseta muffineid 200 kraadi juures 15-20 minutit, olenevalt, kui palju lisad taigent vormi. Mina tegin kogukamad muffinid ning sain 14 tükki.

Peale esimest korda, kui proovisin šokolaadi-banaani muffineid, teadsin, et sündinud on uus lemmik maitsesümbioos. Tume šokolaad toetab suurepäraselt õrnmagusat banaani ning muffinite tekstuur on omamoodi pehme kui ka siidine. Igatahes mina unistasin ennast imeilusa liivarannale mohiitot mekkima. Kuigi olgem ausad. Ka kodus diivanil oli päris mõnus muffineid süüa. :)

Jaanuaris oli sai mu pisem tütar 6-aastaseks ning tegin talle lasteaeda kaasa banaanileiva ja porgandikoogi taignast muffined ning need olid absoluutsed hitid! Ja ma olen 99% kindel, et ei lastel ega õpetajatel (küsisid retsepti!) polnud õrna aimugi, et muffinid olid tehtud köögivilja ja puuviljaga. Mul tekkis lausa hasart viia vähe tervislikumaid snäkke (lisaks oli ka puuviljavaagen), sest nagu ma aru sain on sünnipäevalaual enamasti krõpsud..

Ja aitäh kõikidele õnnitlejatele! Ma olin üleni võis, lenneldes seitsmendas taevas ja tohutult uhke, et mu blogi on maailma armsaimad lugejad. I'm one lucky girl!

Jaanika




2 Responses to “Kevad* koos banaani-šokolaadi muffinitega”

  1. Peaksin ka seda retsepti katsetama. No siiani ainus muffin, mis minu lastele peale läheb on kõige lihtsam kohupiimamuffin.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei oska seda retsepti rohkem soovitada - väegade hea! Aga kohupiimamuffinist pole ma kuulnudki. :)

      Delete