Thursday, January 14, 2016

Ferrero Rocheri tort

Ta thaa, ja siin ma nüüd olengi! Venitasin pühad kaks nädalat pikemaks ja keskendusin kõigele muule kui enda blogile. Tegelikult oli see lugu, et eks ma ikka mõtlesin, et võiksin bloggeri või üleüldse arvuti avada, aga ei. Kõige toredam oli see, et puhkus oli 100% süümekavaba. Tahan blogin, tahan ei blogi. 

Mul oli väga raske jätta jäädvustamata ühe erilise tordi tegemist, olles kindel, et nii mõnigi teist oleks huvitatud retseptist ja sellest, kuidas tort välja kukkus. Seekord võtsin ette Ferrero Rocheri tordi. Üldsegi mitte Nami-Nami retsepti järgi, vaid retseptiga, mille leidsin tänu sõbrannale ühelt sloveenia kokanduslehelt. 

Enne, kui alustate tordi meisterdamisega, pakun teile mõned soovitused. Tordi võiks teha vähemalt 7-8 inimesele, kuna tort on rammus ja üle ühe tüki on raske süüa. Ei soovita seda torti pakkuda allergikutele ja väikelastele. Tordi koostisosad on üsna kulukad.

Märkisin tärniga muudatused, mida tegin originaalretseptis.

Ferrero Rocheri tort

Biskviit:
5 muna
100 g suhkrut*
100 g tumedat šokolaadi
70 g võid 
70 g jahu
30 g riivsaia
1 pakk küpsetuspulbrit
100 ml piima*
vanillisuhkrut 

Immutus:
100 ml piima
1 sl kakaod*

1. kreem:
500 ml vahukoort
500 g mascarponet
400 g Nutellat
 
2. kreem*:
50 g võid
200 g tumedat šokolaadi
100 ml vahukoort

Lisa:
jahvatatud sarapuupähkleid
100 g purustatud pähklivahvleid
200 g röstitud ja tükeldatud sarapuupähkleid*
Ferrero Rocheri kommid*

Biskviit: eralda munakollased ja munavalged ning vahusta kollased suhkruga. Sulata šokolaad kuumas võis ja vala jahtunud segu munakollasele, sega. Lisa munakollasele jahu, riivsaia ja küpsetuspulbri segu ning vanillisuhkur. Kui segu tuleb üsna tihke, lisa pool klaasi piima. Vahusta munavalged ja sega kokku ülejäänud taignaga. Lisa koogivormi põhja küpsetuspaber ning vala taigen vormi. Küpseta põhja 180 kraadi juures 25-30 minutit.

1. kreem: vahusta koor ning lisa juurde Nutella. Viimasena lisa mascarpone ning vahusta tugevaks kreemiks.

2. kreem: kuumuta vahukoor ja või, lisa šokolaad ning sega ühtlaseks kreemiks.

Immutus: kuumuta piim ning lisa kakao. Lase jahtuda.



Lisa: jahvata sarapuupähklid peeneks puruks blenderiga või köögikombainis (või kasuta valmis puru). Purusta vahvlid. Kuumuta ahi 180 kraadini ning rösti pähkleid küpsetuspaberil umbes 10-15 minutit, sega aegajalt. Jahutatud pähklid pane käterätiku sisse ja mudi pähkleid, et koor tuleks maha. Nopi pähklid koorepurust välja. Lõika noaga suuremateks tükkideks.

Tort: lõika biskviit kolmeks. Alusta põhja immutamisega. Lisa kiht 2. kreemi ning määri üle biskviidi*. Seejärel lisa kiht 1. kreemi. Pudista peale vahvlipuru ja jahvatatud pähkleid. Teine kiht biskviiti - taaskord immuta, kaks kihti kreemi ja purud. Samamoodi ka kolmanda kihiga. Kaunista tort Ferrero Rocheri kommide ja purustatud pähklitega*. 




 Kodune notsula :D

Muudatused: originaalretseptis oli 150 g suhkrut, kuid mina lisaksin 50 g vähem, sest kreemid on juba piisavalt magusad. Lisasin ka piima, sest munakollase segu tuli kohutavalt paks. 2. kreem oli originaalretseptis 200 g šokolaadi ja 2-3 sl õli, kuid mina tegin selle asemel hoopis ganache', mis on vedelam ja kergem määrida. Algses retseptis pole röstitud pähkleid kaunistamiseks, kuid mina lisasin need ja see andis nii palju maitsele juurde - soovitan. Kommide lisamine kaunistuseks on valikuline. Originaalretseptis oli juhend määrida põhjale kõigepealt mascarpone kreem ja seejärel šokolaad - mina tegin vastupidiselt, sest põhjad olid juba piisavalt niisutatud, ja mulle ei meeldi pehmele kreemile määrida šokolaadi puhtalt mugavuse pärast.

Tahaks teile rääkida tordi maitsest, aga võta näpust, veel ei saa. Pigem panen enne kirja, milles järjekorras kogu tordi tegevus ette võtta. Mina tegin eile seda torti esimest korda ja mu köök pole kunagi veel nii jube välja näinud. Nagu sõda oleks üle käinud! Soovitan biskviidi teha õhtul ning hommikul kõik ülejäänud. Järgmisel päeval (miks mitte juba õhtul) valmistaksin kõigepealt ette pähklite röstimise ja koorimise, ning pähkli-vahvli purustamise. Seejärel kreemid ja immutuse. Ning viimasena paneks kogu tordi kokku.


Ma olin alguses veidi mures, et ehk tuleb tort liiga šokolaadine ja maitseb nagu Sacher, mis pole üldse mu lemmik. Kuid juhtus hoopis vastupidine. Kogu pähkli, kreemi ja šokolaadi maitse on kokku õhuline, küll meeletult rammus, kuid väga maitsev. Samas üle ühe tüki ei suuda ka suurim tordisõber ette võtta, mis ei tähenda küll, et järgmiseks päevaks pole isu tagasi tulnud. :) Sellepärast soovitangi torti teha suuremale seltskonnale, et hea kraam seisma ei jääks.

Võite mulle kirjutada, kas olete varem mõnda Rocheri torti proovinud teha ja, kui teete minu retsepti järgi - kuidas läks? 

Jaanika




9 Responses to “Ferrero Rocheri tort”

  1. See kook pani nüüd küll suu vett jooksma. Super tulemus ning kindlasti ka väga maitsev :)

    ReplyDelete
  2. Ma olen nende pähklitortide puhul alati nii rõõmus kui ka kurb. Noh, tahaks ju ka ideeliselt... aga samas thank god, ei taha ka (allergia) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma olen tähele pannud, et paljudel maiustuste pakkidel on kirjas, et võib sisaldada pähkleid. Küll on tore, et sa neid süüa ei saa. :D

      Delete
    2. Nii täpseselt ma ka neid ei loe. Pilt peab peal olema, et pähkel :D

      Delete
  3. Vanemaid postitusi lugedes märkasin, et (Sinu) ja Igori videot ei "ilmunudki", kas see jääbki tegemata või kunagi ehk ilmub ka? ��
    Muust rääkides-see kook paneb tõepoolest su vett jooksma, oehh ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma ei kaota lootust, et ilmub. :D

      Aitäh!

      Delete
  4. Isver kuidas mul ila jookseb!!;)))

    ReplyDelete