Thursday, December 10, 2015

Pista jõulukotti: karamellikaste

Mida ma teeksin küll ilma enda kaamerata! Tänu pildistamisele olen rohkem rõhku pannud jõuluhõngu tubadesse toomisele, ja mis seal salata - ka blogisse. Käisin täna keldris ja pühkisin tolmu meie jõulukaunistuste kastilt nin tõin üles korrusele. Lasin Igoril rõdult tuppa tuua laua, ning voila, väike fotonurgake oligi sündinud. Kui nüüd laiskusepisik minust jagu ei saa, siis riputan lastetoa aknale jõulutuled. Nii mõnus on pehmete tulede saatel õhtuti und oodata ja tunda kuidas jõul poeb hinge. :)

Täna sain pakkida ka esimese jõulukingituse! Viimasel nädalal varusin blogisse ideid, mida pakkida jõulupakki, ning võin vihjena öelda, et teostatud ideed maandusid jõulupakki, mis läks meid külastavatele sugulastele. 

Sellegipoolest on aeg avaldada esimene karbikese sisu, mis toob magusa suutäie igale lehmakommi fännile. Tegemist on karamellikastmega, võiks isegi öelda, et määrdega, mis sobib nii iirisekookidesse, kodusesse twixi, bannofeesse, toorjuustukooki, niisama küpsisele määrimiseks.. Võite aimu saada, et sel karamelli kastmel on lõpmatu hulk kasutusvõimalusi. Ahjaa, kas ma mainisin, et see on mõnus ka niisama lusikaga purgist limpsimiseks? :)

 Koostisosad on imelihtsad

1,5 klaasi suhkrut
1/3 pakki võid (võipakk 250 g)
1 pakk vahukoort (vahukoore pakk 200 ml)
1 tl soola
  
Võta üks paksema põhjaga pott või pann ning keskmisel kuumusel (või pisut kõrgemal) lase suhkrul seal sulada. Kui suhkur on sulanud, ning muutunud helepruuniks, lisa või. Lase võil suhkrus podiseda kuni see on sulanud. Viimasena lisa (kiiresti segades, kaste teeb trikke) koor ning lase minut-kaks keeda. Võta pott tulelt, sega sool sisse ning lase jahtuda. Vala hea kraam klaasnõusse.


Ja vot nii kerge kogu karamellikastme tegu oligi! Kindlasti teate ka seda, et umbes sama kastme on võimalik teha kondenspiima keetes. Koduse karamellikastme kasuks räägib see, et sinu pliit töötab kõige rohkem 20-25 minutit, võrreldes mitmete tundidega keetes kondenspiima. Ja koduse ausa toidu kasuks räägib ka see, et sul on täpselt teada, millised koostisosad seal on. Voh!

Kaste tuleb küll tõesti rohkem määrde moodi ning on üsna paks. Kui soovid vedelamat kraami, lisa rohkem koort. 

Mina teeksin selle karamellikastmega mini bannofeesid. Katan küpsised karamelliga, lisan sinna törtsu vahukoort ning banaanilõigud. Nämm. :)

Soovitus: pea piiri magusa söömisega, kuna see ei mõju hästi sinu taljele ja hammastele. Jõulud ei pea olema see kuu, mil tuleb ennast notsuks nuumata, et jaanuaris täita spordiklubide rahakotti. Kutsun üles mõistlikkusele! 

Jõulumusidkallid!

Jaanika




20 Responses to “Pista jõulukotti: karamellikaste”

  1. Kas seda videot, mis novembris pidi lõpuks valmima, saab nüüd vaadata? Ei ole postitustes seda märganud.

    ReplyDelete
  2. Wau.. pildid on tõesti lummavalt kaasahaaravad.

    ReplyDelete
  3. Pean tunnistama, et ma söön iga kuu nii palju magusat, kui jõulude ajal. Ühel nädalal tänavus suvel õnnestus süüa näiteks 23 jäätist. Kommid, koogid, saiakesed... Mul on ilmselgelt suhkrusõltuvus :D Sinu karamellikastme sööks meie perekond viie minutiga ära :) Ja nõuaks lisa!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sul on kas erakordselt vedanud heade geenidega, või kappad pidevalt ringi, et midagi külge ei jää. :) Minu suurimaks nõrkuseks on värsked saiakesed. Ja Sloveenias on need tohutult head. Mõnikord ikka luban. :)

      Delete
  4. Nii lihtne retsept! Pean kohe järele proovima. Aga ainult üks küsimus tekkis - mis suurusega oli vahukoorepakk (st on ju erinevus, kas 200 ml või 500 ml) ja mis suurusega võipakk? Anu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tõesti oli lihtne tegemine. Ja koore ja või lisamisel ei läinud ülikuum suhkur nii "hulluks" nagu siis kui panna vett. Kasutasin 200 ml koorepakki ja 250 g võipakki.

      Delete
  5. Tõeliselt ilusad ja jõuluhõngulised pildid, nagu mõnest toiduajakirjast :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Arvad, et võiksin ennast ajakirja tööle sokutada? :P

      Aitäh!

      Delete
  6. Ma ahhetan siinpool ekraani ja juba kibelen järele proovima! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. See on TÕESTI hea! Mõned purgid, mida tahtsin kingikotti pista, on juba hävitatud. :D Oehh..

      Delete
  7. Kas võtsid selle retsepti Ragne toidublogist? :) ma märkasin seda esimesena just seal ja tekkis küsimus kui said idee sealt kas peaks kuidagi viitama ka blogis? Mitte et ma tulen näpuga näitama aga kuidagi kohe meenus Ragne retsept (http://www.kokkama.ee/2015/11/imeline-soolakaramellikaste-neljast.html#more) :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ei ole. :D Kyll olen Ragnelt varem laenanud ja viidanud. :)

      Delete
    2. Mulle, kui suurele magusaarmastajale, jäi Ragne retsept kohe kuskile mällu selleks ka mäletasin :D aga ju siis on hea kraam kui kaks hea maitsega naist sellest kirjutavad :) peab ikka ära proovima kuigi kardan, et kodus pole 3l purki :( :D

      Delete
    3. Ma olen ennegi mõelnud, et kui leiutan ise mingi retsepti, siis raudselt on see kuskil juba olemas. :D Aga hea, kui keegi tuletab meelde, sest tegelikult on viitamine viisakas ja lugupidav autori suhtes. :)

      3 liitrine purk...uhhh... Ma arvan, et su (olematu) diabeet tänab sind. :D

      Delete