Monday, October 19, 2015

Suhkruküpsised

Ma ei ole varem suur küpsisemeister olnud, sest need tunduvad nii mõttetud maiustused - pisikesed, kuid rämedalt kaloritest pungil. Küll mulle meeldib jubedalt suhkruküpsiste kaunistamist vaadata (noh, teate küll neid FB ringlevaid videosid), ja vaikselt unistasin, et võiks selle isegi ette võtta. 

Keevitasin paarist netist leitud retseptist kokku enda oma ja küpsetasin esimesed kolm plaaditäit suhkruküpsiseid. Küpsistega olen rahul, kuid minu värisevate kätega glasuurimine jätab veel kõvasti arenguruumi.

Sellegipoolest olid suhkruvaabaga küpsised laste seas suur hitt ja sünnipäeva puhul trenni viidud maiuspalad kadusid nagu muti auku. 

Jagan postitused kahte osasse ja esimeses kirjutan teile küpsiste retspeti, ning teises näitan, kuidas neid kaunistada.

Lihtsad suhkruküpsised

700 ml jahu
1 tl küpsetuspulbrit
230 g võid
250 ml suhkrut
1 muna
1 tl vanilje essentsi

Alusta sellega, et võtad või ja muna külmkapist ning lased neil vähemalt pool tundi soojeneda. Tee või kausis tükkidest, et kiirendada pehmenemist. 

Vahusta või koos suhkruga. Tee seda, kas puulusikaga, või nagu mina - miksriga (nende spiraalsete visplitega). Lisa muna ning sega suhkru ja või hulka. Viimasena lisa essents.

Sega omavahel jahu ning küpsetuspulber ning lisa jaokaupa taignale. Puulusikaga segades peaks mingi hetk moodustuma pall, ning lõpuks võib kaasa aidata käega sõtkudes. 

Paki taigen kilesse ning lase enne küpsetamist pool tundi külmkapis jahtuda.

Aseta tööpinnale küpsetuspaber, ning kata see õhukese kihi jahuga. Võta külmkapist tükk taigent (ülejäänu hoia edasi külmas), ning kattes selle küpsetuspaberiga, rulli taigen nii poole sentimeetri paksuseks. Lõika küpsisevormidega meeldivad tükid. 

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Lase küpsistel paar minutit enne ahju külmas seista (mina panin rõdule), et nad vormi ei kaotaks. Kui sulle meeldivad pehmemad, valged küpsised, siis pane taimer 6 minutiks, kui küpsised on ahju läinud. Peale kuute minutit vaata, kas küpsised on piisavalt kuivad. Kui mitte, võid 1-2 minutit neil lasta ahjus olla.

Enne, kui võtad küpsised plaadilt, lase neil veidi jahtuda.

Sellisel moel küpsetades saate ideaalsed heledad küpsised. Järgmises postituses näitan teile, kuidas neid suhkruga lihtsal moel kaunistada.

Jaanika




7 Responses to “Suhkruküpsised”

  1. Me mõlemad ilmselt teame, et sa võtsid selle teo ette ainult seetõttu, et neid pildistada :D
    Ja pildid said mõistagi imeilusad. Juba need, mis siin postituses on :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahtsin just sama öelda :D ja tõesti, Sinu söögipildid on täiesti omaette klass!

      Delete
    2. Käsi südamel, seekord ma ei tahtnud üldse pildistada, kuna ma VIITSI MITTE MIDAGI TEHA! Õues on selline udu, et ei näe ninaotsast kaugemale, ning ainus soov on talveunne vajuda. :D Nii, et põlveotsas sai kiiresti miskit valmis ja olen ka rahul. Aitäh. :)

      Delete
  2. Cookie monsta vesistab! Nom-nom-nom!

    ReplyDelete
  3. Nii ilusad pildid ja see pael küpsise ümber paneb tohutult jõule ootama! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh. :) Mul juba vaiskelt poeb jõulutunne hinge. :)

      Delete