Thursday, September 10, 2015

Porgandikook

Mis seal ikka, tunnistan, et vaevlen müstilises ideekriisis ja leian, et olen liiga igav inimene, et enda elust midagi pajatada. Vaatamata sellele, et mu muusa on mind hüljanud, tahaks ikkagi kirjutada. Seega - siin on veidi muudetud retsepiga glasuuriga porgandikook. Muutused tõin sisse sel põhjusel, et mu maitsemeeled ei kannata enam põrgumagusaid sööke. Lisasin hoopis rohkem porgandit. 

Mina teen alati kaks korda suurema kogusega porgandikoogi taigna, sest kogemused on näidanud, et mida paksem põhi, seda mahlasem kook.

Porgandikook
4 suurt muna
3 dl suhkrut (originaalis 4 dl)
2 tl vanillisuhkrut
200 g sulatatud võid
400g riivitud porgandit (kokkusurutult 6,5-7 dl)
4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
2 tl kaneeli
muskaatpähklit
soola

Glasuur
100 g pehmet võid
200 g toorjuustu
50 g tuhksuhkrut (originaalis 100 g)
peotäis kreeka pähkleid

Klopi munad suhkruga vahtu, lisa juurde veidi soola. Lisa kuivained, riivitud porgand (riivi hästi peeneks) ja sulatatud või ning sega.
Määri koogivorm (24 cm) võiga, kalla taigen vormi ja küpseta umbes 25 minutit 200 kraadi juures. Proovi tikuga keskelt, kui tikk on kuiv, võta kook ahjust välja.

Lase koogil jahtuda.

Sega glasuuri koostisosad ühtlaseks massiks (viimasena lisa toorjuust) ning kata kook glasuuriga. Pudista koogile hakitud kreeka pähklid.

Võid kohe süüa või panna külmkappi veidi tahenema. Peale paari päeva seismist muutub kook veelgi paremaks.

Algne retsept on pärit Nam-nami retseptikogust.



 Psst! Kui keegi on mu muusat silmanud, siis palun saatke ta koju!

Njam-njam!

Jaanika




20 Responses to “Porgandikook”

  1. Mida on porgandikoogis 3dl kuigi originaalis 4 dl? tahaks hirmasti katsetada seda retsepti aga mis aine seal olema peab? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suhkrut, suhkrut! :D

      See ei olnud nüüd üldse piinlik. :P

      Delete
    2. Pole hullu, nädalavahetusel võtan selle retsepti ja SUHKRU käsile :D

      Delete
  2. Eiiiiiii!!! Porgandikoook! See on mu lemmik! Miks see nii hea välja näeb?
    (olen ahastuses)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu lemmik ka, ja ma ei saa aru, kuidas porgandis on koogis nii hea ja pirukas üldsegi mitte hea. :)

      Delete
  3. Replies
    1. Aitäh. :)

      PS Toidupildid on mu eriliselt nõrk koht, need on siiani parimad.

      Delete
  4. Porgandikook on minu maailma lemmikuim kook ka, aga mingil imelikul põhjusel ei ole ma seda kunagi ise teinud. Millalgi kindlasti katsetan seda retsepti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma sõin esimest korda porgandikooki ühel ameeriklaste koosolekul miljon aastat tagasi, ja ma olin tohutult sillas, kuidas üks kook nii hea on. :) Kindlasti proovi!

      Delete
  5. Holy sh*tballs, kui hea see kook välja näeb JA millised imelised toidupildid, tõesti! Uaaauuuu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh sajandi parima kommentaari eest!

      Delete
  6. Tegelikult on kell juba "go-to-bed-and-don't-dream-about-cake o'clock" :D Suu jookseb vett!

    ReplyDelete
  7. Ma porgandikooki ei söö (jubedad kogemused laseaiast), aga pildid on küll üliilusad. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kas sul on ka halb suhe keeduporgandiga? Ma olen ajapikku juba taastunud nendest lasteaia traumadest, ja nüüd söön isegi putrusid.

      Aitäh :)

      Delete
    2. Mingi jube keeduporgandit täis asi oli hapukoorega, mida kästi süüa. Ja nüüd, kui loen, et porgand on koogi või piruka sees, siis ei saa süüa. Kui ei teaks, siis kindlasti mugiks ja kiidaks. :D Ega see vist eriti maitsest tunda ei ole.

      Delete
  8. Kaagutan teistele takka, et kuigi porgandikoogid pole ka minu lemmikud (mulle jällegi on vanaema tehtud porgandipirukad meelepärasemad), siis need pildid on nii-nii ilusad!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sinu suust on kiidusõnad eriti magusad. :) Aitäh!

      Delete
  9. Sinu üles kirjutatud retseptis on juba asjad kahekordselt või need tuleb veel duubeldada? Homne laupäev tundub olevat porgandikoogi päralt :)

    ReplyDelete