Friday, January 23, 2015

Pulgakookide nipid & trikid

Mina sain ka lõpuks esimesed pulgakoogid tehtud! Tegelikult oli põhjuks see, et keerasin kaks plaaditäit rullbiskviidi tainast musta auku ja ära ei raatsinud visata. Lisaks oli mul Anne Mai rekkakoogist veel biskviiti alles ja nii see idee sündiski. 

Internet on täis erinevaid pulgakookide (cake pops) õpetusi. Sellepärast ei hakka ma siia retsepti ümber kirjutama. Sellegipoolest kirjutan mõned nipid ja trikid enda kogemuselt, mis aitavad teie pulgakoogikestel, kasvõi esimestel, edukalt ja lihtsamalt välja tulla. 



- kasuta köögikombaini koogipuru purustamiseks (riiv). Mina säästsin sel moel palju aega ja käsitööd. Ning osasid tükke ei saakski kätega nii pudiks kui vaja.
- lisa minimaalselt tuhksuhkrut kreemi sisse, sest biskviit on isegi magus ja hiljem lisad veel glasuuri.
- retseptid soovitavad kasutada vahustatud toorjuustu, kui mina tegin kreemi pooleks mascarponega ja maitse jäi taevalikult koorene (panin ka veidi rummiessentsi).
- tavaline šokolaad pole glasuuriks parim, seega vaja läheb spetsiaalset glasuuri.
- mina tegin glasuuriks valge ja tumeda šokolaadiga ganache'i.
- valget ganache'i saab edukalt värvida - mina lisasin sinist värvi ja tuli roheline, sest ganache on ise veidi kollakas.
- pallikesed tee pigem pisemad, kui suuremad.
- võta jao kaupa pallikesed külmkapist välja, sest dippimine võtab omajagu aega.
- kindlasti muretse penoplasti, kuhu hiljem pulgakoogid torgata- tõesti kõige parem ja odavam.
- lase glasuuril veidi jahtud enne, kui hakkad sellega tööle.
- hiljem võid glasuuri veidi soojendada - mul oli alati veevann pliidil ootamas.
- pane glasuur kitsamasse nõusse, sest pulgakook peaks dippides minema üleni glasuuri alla ja pulka keerutada ei tohi. Mina võtsin kasutusele portselanist hommikusöögi kausi, sellega hiljem soojendasin šoksi, kui oli vaja.
- kindlasti, kindlasti, kindlasti lase üleliigsel glasuuril maha tilkuda. Selleks kopsi ühe käega pulgakooki hoidvat kätt. 

Veel rohkem instruktsioone pulgakookide meisteramiseks võid lugeda Koopatibi lehelt.

Minu tehtud pulgakoogid kadusid nagu vits vette! Pidin kiirustama, sest eile tehtud koogid olid täna juba peaaegu otsas ja ma polnud jõudnud veel piltigi teha. Kindlasti soovitan neid vahvaid koogikesi ise teha, kuna nii tuleb nende hind kenakesti odav ja kogus suur - mina sain üle 50 tk.

Kuidas on teil pulgakoogid välja tulnud?





9 Responses to “Pulgakookide nipid & trikid”

  1. Pulgakoogid on mul juba ammu tegemist vajavate asjade nimekirjas, aga no üldse pole olnud võimalust käsile võtta. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No vot, siis ootadki seda täiuslikku hetke nagu mina. ;) Lisaks soovitan teha neid kaloripomme siis, kui sul on võimalus maisutused külalistele pakkuda. Nende kalorsus on meeletu nagu ka enamikel kookidel.:)

      Delete
  2. Plaanisin midagi sellist lapse sünnipäevaks teha peagi ja no nii õigel ajal tulnud postitus :) Aga ma küsiks, et miks tavaline šokolaad nii hästi ei sobi? Ja kas biskviiti hoidsid päeva-paar enne riivimist kuskil? Ma mõtlen, et värskena tundub see suhteliselt pehme selliseks tegevuseks.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tavaline šokolaad sulab toatemperatuuril ära :) Lähed näpuga vastu ja on noh..plödi. Spets šokolaad püsib kõva :)

      Delete
    2. Leidsin Koopatibi lehelt sellise jutu:
      "Tavaline sulatatud šokolaad on liiga paks ja ei kata nii ühtlaselt. Kui sellele õli lisada, ei tahene šokolaad nii kõvaks kui vaja. Kõige parem on kasutada spetsiaalselt glasuurimiseks mõeldud šokolaadi!" - nõustun 100% ja järgmine kord ostan poest spets glasuuri šoksi ise ka, seekord küll tegin ise.

      Tegelikult vist muidu tehakse keeksist ja seda on üsna kerge pudistada. Biskviiti on peaks olema kergem värskena tükkideks teha. Või, kui oled laisk nagu mina ja teed seda köögikombainis. ;)

      Delete
  3. Nii, rekkatordi asemel otsustasin pulgakookide kasuks. Veidi nokitsemist oli, aga ei midagi hullu :) Kasutasin sidruni- ja metspähklimaitselisi glasuure ja Odense glasuuršokolaadi, kaunistuseks erinevaid nonparelle.
    Pulgakoogid valmisid ühele sünnipäevapeole. Lapsed olid täiesti vaimustuses ja käisid alguses arglikult kooke laua ääres piilumas. Kui lõpuks anti luba, siis kadusid 30 kooki paarikümne minutiga. Minu meelest ei ole nende maitse eriti hea (maitsesin natuke valmistamise käigus, oli lihtsalt magus+magus+magus :P), aga peaasi, et koogisööjatele meeldis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ma arvan, et kui sa lähed sünnipäevale nende kookidega, siis õhtu staari tiitel on garanteeritud. :D

      Nojah.. ega ma ilmaasjata rummi ei lisanud. :P

      Delete
  4. Mina küsiks, et kust neid spets glasuure saab? Suhkrukunstist? Või ajab Ganache ka asja ära? Seda ma oskan vähemalt teha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Võibolla :P Mina tegin esimest korda ganachiga ja läksid ülihelikiirusel. :)

      Delete