Wednesday, December 03, 2014

10 kodust kingitust: maksapasteet

Mida rohkem aastaid lisandub mu vanusele, seda rohkem hindan käsitööd ning eriti meeldib mulle saada isetehtud kingitusi. Ka see aasta ostan ma kingitused ainult lastele, kuid see ei tähenda, et suured inimesed jääksid üllatusest ilma. Oh ei. Nende puhul näen ma veelgi rohkem vaeva ja teen kingid ise.

Alates tänasest kuni jõuludeni postitan iga nädal 5 10 kingiideed, mida saab koduste vahenditega valmistada. Kõik kingitused teen ma ise kaasa ja, kes teab, võib olla mõni jõuab ka lähedaste kingikotti Eestis. ;)

Minu puhul käib armastus kõhu kaudu, ehk, kes tooks mulle sellise kingituse, teeks mu meelele ning kõhule suure pai!



Kodune maksapasteet *

500 g veise maksa
300 g läbikasvanud seliha
2 tl võid
1 suurem porgand
1 sibul
sool
must pipar
200 g toasooja võid
törts konjakit
riivitud muskaatpähklit

Lõika maks ning sealiha kuubikuteks ning pruunista kiiresti pannil võiga. Lisa maitseks soola ja pipart. Vala pannile just nii palju vett, et see kataks liha ja maksa. Viimasena lisa juurde tükeldatud sibul ja porgand. Hauta kaane all 1 h.

Kui kogust kipub palju olema, võid valada pasteedimaterjali potti ja hautada seal.

Vanasti aeti üks õige pasteet ikka läbi hakklihamasina, tänapäeval saab hakkama ka nuimiksriga. Eemalda segust enamik puljongit (ära kohe kraanist alla lase) ning kasuta nuimiksrit pasteedi püreestamisel. Soovitan alguses kasutada aeglast kiirust, et segu vähem pritsiks. Kui tükid on enamävhem püreestatud lisa tükeldatud pehme või. Mikserda kuni segu on ühtlane. PS lõpus sega lusikaga läbi, sest tükid kipuvad kogunema äärde

Pasteet peabki olema soojalt vedelam, seega, kui pasteet on liiga kuiv, lisa hautamisest üle jäänud puljongit.

Viimasena maitsesta pasteet muskaatpähkli ja konjakiga. Vajadusel lisa juurde soola ja pipar (mina lisasin). Vala pasteet vormidesse, klaaspurki, kuhuiganes rohkem meeldib ning pane külma tahenema. 

* Retsept on pärit Nam-Nami retseptikogumikust



Paki kingikotti karp kodust pasteeti, purk marineeritud kurke ning värske sai. :)

Milliseid kingitusi ootate teie kõige rohkem jõuluvanadelt?





9 Responses to “10 kodust kingitust: maksapasteet”

  1. Mul tekkis nüüd selline pasteedi isu, et mine hulluks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mul oli täpselt samamoodi, kui lugesin Malluka blogis kommentaare ja, mingi hetk hakati arutama, kas pasteedisaia süüakse tomatiga või mitte. Kell oli pea 12, lamasin voodis ja peaaegu uppusin oma tati sisse. :D Kõige hullem oli see, et siin ei müüda taolist pasteeti ja seega pidin ise tegema. :)

      Delete
  2. Sa oled nii tubli! Ma olen nii stressis B sünnipäeva pärast ja nüüd tal need kuramuse tuulerõuged ka, üldse ei suuda mõelda selle peale, et peaks hakkama ka vaikselt jõulukinke tegema. tahan trühvleid teha.. ja veel savist ehteid.. oeh jah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sel juhul pean ma veel tublim olema, sest mul on nii palju vaba aega käes. :) Tervitused armsale nööbikesele Biancale, saa ruttu terveks!

      Delete
  3. Oehh... Küll kõik on ümberringi nii tublid, et meisterdavad ise kingitusi teha!
    Mina aga istun siin ja puhkan (laisklen) ja no kohe mitte midagi ei viitsi teha :( Häbi mulle!
    Aga vähemalt oma emmele tegin sünnipäevaks ise tordi :)
    Nüüd aga lähen külmkapi kallale. Pasteeti mul seal küll pole aga kurki leiab ehk ikka!
    Tänks Jaanika, nii mu kilod tulevadki :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kuule vanasti said inimesed komplimente, kui naasid puhkusel vähe kobedama kerega. :D Pealegi, sa teed iga päev tööd, sul on puhkus ja peadki laisklema. ;)

      Ma arvan, et su keha annab need kurgid andeks!

      Delete
  4. Ma verivorste olen teinud, aga näed, pasteedini pole jõudnud. Teen siis lähiajal selle ka ära! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. No vot mina pole jälle verivorste teinud ja ma pole kindel, kas neid tahaksin teha. :P

      Delete