Thursday, December 11, 2014

10 kodust kingitust: aplesinipiparkoogid

Vahepeal oli blogides elav arutlus selle üle missugused on need blogijapärdikud tegelikult. Siit teile küsimus - millise inimesena ma teile tänu sellele blogile tundun? Avaldan teile ühe saladuse.. olen ilgem kobakäpp. Enamik käsitöid, mida ma alustan keeran rahuga sinnasamusesse ja noh, söökidest ei hakka üldse rääkimagi. Kuid tasa ja targu, kui minus leidub kannatalikkust, siis lõpuks omandan oskuse.

Kuid tihti läheb nii, et peale äpardust olen endast nii väljas, et jätan tegevuse pooleli..



Ometi! Ometi jätkasin täna piparkoogitaigna meisterdamist. Mis siis, et raiskasin eelmisel õhtul kilo suhkrut ja hunnik energiat ning aega. Ometigi alustasin uuesti täiesti nullist, sest mul pole valmis suhkrusiirupit ja pean ise tegema. 

Mida ma tegelikult öelda tahtsin on see, et igaüks võiks kasvõi korra elus seda tainast ise proovida teha ja, kuigi retsept võib näida nagu hiina keel, on tulemus väärt seda aega ja higimulle otsa ees. Pealegi kodukootud piparkoogid sulavad suus ja teevad 1:0 neile, mis on poetaignast tehtud.



Piparkoogid apelsiniga*

4 dl suhkrut
200 ml vett
1 tl soodat
1 apelsini riivitud koor
1 apelsini mahl
2-3 tl piparkoogimaitseainet (kaneel, ingver, nelk, kardemon)
200 g võid
630-650 g jahu

* retsept on võetud Koogimeistri facebooki grupist.

Alusta sellest, et riivid apelsinilt koore ning pressid mahla välja. Sulata või eraldi potis, selle lisad hiljem taignale juurde. 

Siirupi valmistamiseks on hea paksema põhjaga pott või pann. Kõigepealt sulata seal suhkur (mina lisasin põhja tsipa võid). Kui suhkur on sulanud, lisa kiiresti segades 200 ml kuuma vett. See on kogu piparkoogi meisterdamise juurde kõige koledam koht - suhkur hakkab mullitama, susisema ja pritsib. Ole ettevaatlik. Lisa juurde apelsinimahl ning sega pidevalt. Hoia silma peal, et suhkur ei läheks liiga tumedaks, kuigi kokkuvõttes on ta lõpus üsna tume. Minul oli pliit terve aja nr 7 tugevuse peal (9 on kõige suurem). 

Kui suhkrutükid on sulanud, vala siirup kaussi või potti. Hea, kui teed seda läbi sõela, et suhkrutükid ei satuks taignasse. Siirupit pole vaja jahutada, seega lisa kohe potti sooda, vürtsid, apelsinikoor ning sega hoolikalt. Seejärel vala taignale sulatatud või ning jällegi sega hoolikalt.

Järgmisena võta ette jahu ning tasahaaval ning pidevalt segades lisa jahu. Lõpuks on taigen nii paks, et võid sõtkuda seda laual. Taigen on valmis, kui ei jää enam käte külge. Vajadusel lisa jahu juurde.

Minu lemmikud on paksemad ja pehmed piparkoogid :)

Hoia tainast toatemperatuuril, muidu võib minna liiga kõvaks. Küpseta piparkooke nii nagu ikka. 

Minu meelest on apelsini, vürtside ja karamellise piparkoogi segu uskumatult hea. Ja kõige paremini avaldub see müstiline maitse, kuid sööd piparkooke ja terve suu õhkab mõnusast aroomist. Nämmm! :)

Kes soovib võid ahjus küpsetatud piparkoogid kingipakki pista, kuid, kes soovib neid kaunistada, võib homme siia blogisse piiluma tulla, sest näitan erinevaid viise, kuid piparkooke põnevamaks teha.


Lisaks ärge unustada haarata töösse kaasa tasuta lapstööjõudu! :)

Eelmised kingiideed:




15 Responses to “10 kodust kingitust: aplesinipiparkoogid”

  1. Tublid! Tead ju küll, julge pealahakkamine on pool vôitu ja seda sul jagub :) Ma alustuseks ostsin IKEA piparkoogi tainast ja Noora arvas, et mingid küpsised, mitte piparkoogid :D Oma tainas mul hea mitu päeva valmis, oleks vaid küpsetajaid :) Ja kindel, et siirupit ei ole...? sobib veidi vähem magusam ka. Mina ostsin muideks DMist Alnatura Golden Sirupi ja tundub väga hästi sobivat. Mônes ökopoes vôib ka olla suhkruroo melassi, mis sobib ka. Ntks selline https://www.biobio.hr/melasa-proizvod-22464/
    Jôudu tööle!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh! Tegelikult on küll, kuid kui idee tuleb peale, siis mul pole siin keset metsa alati vajalikke asju võtta. Ja kohalik pood on ka selline, et sealt saab vaid hädavajaliku. Paremateks asjadeks tuleb veelgi kaugemale sõita. Kuid lõpuks polnud hullu, nüüd olen juba kaks taigent valmistanud ja käpp läheb aina vilunumaks. :)

      Pean vist enda lapsed sulle saatma. Muidu laisad, aga piparkooke küll viitsivad teha. ;)

      Delete
  2. Tere!
    Sattusin eile juhuslikult teie blogisse ja rõõm on näha, et veel eestlasi Sloveenias. Elasime ise 10 aastat Ljubljana lähistel, nüüd küll Eestis tagasi, aga südame tegi soojaks te blogi lugemine:)
    Hääde soovidega,
    Maarja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tere, Maarja!

      Aitäh, et mulle kirjutasid. Seda on väga soojendav alati kuulda, kui mõnel eestlasel on side Sloveeniaga. Kui võib, siis uurin, miks sa siin elasid ja, miks kolisite tagasi?

      Märkasin,et sul on samuti blogi. Igatahes mina olen nüüd nii põnevil, et lähen seda uurima-puurima. :)

      Ilusaid pühi soovides!

      Jaanika

      Delete
  3. Mu lapse isa on sloveenlane, meil oli algusest peale kokkulepe, et kui mul peaks tulema kunagi soov Eestisse tagasi kolida, siis tema jääb sinna, kuna ei suudaks Eestis elada. Ja mul peale 10 aastat tuligi see tunne, et soovin püsivalt Eestis olla, kuigi Sloveeniat ma armastan ja kõik omad puhkused veedan seal.

    ReplyDelete
  4. 400 dl suhkrut ei saa õige olla? :)
    Katrin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jutt jumala õige sul. Viga parandatud, aitäh. :)

      Delete
  5. S.K

    Hei! Esmalt tänan selle postituse eest, kes oleks uskunud et MINA võiksin üldse ever piparkoogid oma taignast valmis teha.
    See postitus viis ise mu sinnani, et ühel hetkel oli kõik kodus olemas ja ma sain sellega hakkama! Ma ei ole kunagi teab mis piparkookide suur fänn olnud ent kodus kasvavad lapsed panevad Su neid kindlasti tegema:).
    Ma raiskasin ära ligikaudu 500g suhkrut enne kui sain aru kuidas peab seda suhkrut sulatama. Rumalal kombel lisasin ma KOGU suhkru õlitatud kuuma anumasse, segades ja oodates kuni sain viimaks aru et seda siiski tehakse vähehaaval.
    Kogu see protsess oli seda väärt, ei vaja need piparkoogid glasuuri kuna on niiiiiiiiiiii head!;)))) Tegin samuti suuremad, tulid nii mõnusad! Pealegi olen enda üle uskumatult uhke- samuti pööritas silmi abikaasa kui ka naabrinaine, kui kuulis et taigen ise tehtud. Seda on kindlasti imelik lugeda, et keegi on nii vaimustuses retseptist aga tõesti see on suurepärane!

    Suur suur aitah jagamast retsepti ja kaunist algavat jõuluaega!!:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja nüüd kergelt hiline vastus, aga ikkagi. :) Mul oli (taaskord) nii tore lugeda, et võtsid taignateo ette - onju, tulemus oli seda väärt! :)

      Delete
  6. TAHAN KA TEHA NÜÜD!!!!! :)

    ReplyDelete
  7. Meie oleme nii kaua kui mäletan, alati ise piparkoogitaigent teinud. Selline suur 5kg ports, et tavaliselt ema sünnipäeval veebruaris veel sööme neid. :) Taigna valmistamine ja pärast küpsetamine toob nii hea lõhna, et juba sellepärast oleme ise selle tegemise ette võtnud.
    Eelmisel aastal võtsin kätte ja tegin ise otsast lõpuni taigna valmis. Mis see siis ära pole, emaga koos teinud ju. Ajasin näpuga retseptis järge ja unustasin ära vahepeal, et pott pliidil. Kuuma vett kartsin ka suhkrule kallata. Aga nässu imekombel ei keeranud ja valmis ta sai. Ning nii suur õhin tekkis, et tegin teise viie kilose portsu veel. Sai ohtralt küpsetada ja mässata.
    Ka sel aastal võtan selle tee ette. Ilma piparkoogi lõhnata kodu pole pooltki see õige jõuluaja tunde tekitaja minu jaoks . :)
    Tubli, et selle tegemise ette võtsid :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Minu meelest on ka parim piparkookide küpsetamise puhul see imeline lõhn, mis kodus levib. :)

      Delete