Saturday, July 20, 2013

Forget Uncle Ben's, it's Aunt Jaanika's time!

See nädal sain ma hunniku ilusaid aedubasid, millest tahtsin midagi head kokku keevitada. Hakkasin suure hurraaga Toidutare retsepte uurima ja jõudsin lõpuks tomati-sibula aedoasalati retseptini. See oli üks nendest hoidistest, mida mu vanaema tegi iga suvi oma aias küpsenud tomatitest ja ubadest. Varem ei söönud ma kunagi midagi sarnast, kuid praegu võin ma öelda, et ei söö kartulit-kastet ja otsin koguaeg midagi uut, mida teha.

This week I got a bag of really nice yellow french beans and besides cooking and freezing them, I wanted to do something special. I started looking recipes from Toidutare, that is an estonian cooking/ food site and I found this one- tomato, onion and french been salad. My granny used to do this every summer with beans and tomatoes from her own garden- can you imagine how clean food that was! I must admit I never ate something like that when I was younger, but now I'm always looking for something new and interesting, hardly ever make potatoes. 

Vaatasin, et see reptsept on meenutab väga nö hiinakat, kui panna mõned koostisosad juurde. Peale tomati, aedubade ja sibula, lisasin juurde veel paprika ja ananassi ja kõlas juba päris hästi. Retsept sai siis selline:

- 1,5 kg tomateid
- 3 paprikat
- 1 ananass
- 5 suuremat sibulat
- 0,5 kg aedubasid
- 6 küüslaugu küünt
- 1 dl suhkrut
- 3 spl soola
- 1 dl vett
- 2 dl õli
- 1-1,5 sl 30% äädikat (mina panin 6 sl palsamiäädikat, mille tugevus on 6%)
- purustatud pipart.

This recipe reminded me sweet & sour sauce, that I really like, with few component missing. I just added paprika and pineapple and it came out exactly as it should (10 times better than Uncle Ben's sweet & sour sauce). Here is my recipe:


- 1,5 kg tomatoes
- 3 paprikas
- 1 pineapple
- 5 bigger onions
- 0,5 kg french beans
- 6 garlic nails
- 1 dl sugar
- 3 big spoon fulls of salt
- 1dl water
- 2 dl oil
- 6 big spoons of balsamic vinegar (6%)
- pepper.

Fresh goodies

Pane õli suurde potti ja, kui see läheb kuumaks, lisa tükeldatud sibul, sool ja suhkur. Hauta umbes 10 minutit.
Seejärel lisa tükeldatud paprika, aedoad ja vesi ning jällegi kuumuta 10 minutit keskmisel tulel. Viimasena lisa sektoriteks lõigatud tomatid, tükeldatud ananass, hakitud küüslauk ja äädikas. Lisa juurde maitse järgi purustatud pipart ning hauta 10 minutit. Valmis toodang söö kohe näiteks riisi ja hakklihaga või tee nagu mina ja pista purkidesse. Selle kogusega sain täis neli 0,7 l purki ja ühe 0,5 l purki, nii et tilkagi ei jäänud üle (nuuks, mõtlesin, et saan õhtusöögi ka sealt).

Mina tegin purkidega nii- Igor pesi purgid kõige kuumema kraaniveega puhtaks ja samal ajal kaaned keesid vees. Purgid tagurpidi käterätikule, seejärel ühekaupa aeglaselt purgid täis, kaas peale ja jälle purk tagurpidi ning, kui kõik olid täidetud, panin käterätiku peale.

Add oil to big pot and when it gets hot, add chopped onions, salt and sugar- cook for 10 minutes. Then add chopped paprika, beans and water and again cook in medium heat for 10 minutes. Last add tomatoe sectors, chopped pineapple, cut garlic and vinegar. Also add crushed pepper just by your taste. So after the sauce is done, you can add some rice and meat and om nom it or do it like I did and can the sauce. With this amount I filled up four 0,7 l jars and one 0,5 l jar and not a single drop was left over (I really hoped I can have some dinner material from there also, meh). 


Ready to be canned

Tükeldamise kohta.. tee tükid just nii suureks või väikseks nagu sulle meeldib. Midagi keedes pudruks ei lähe peale tomati ja see peabki pudruks minema (: Näiteks mina suuri sibula tükke ei armasta ja sellepärast sai sibulat hakitud korralikult. Sama paprikaga, mida ma küll ei teinud nii pisikeseks nagu sibula, aga ka mitte väga suured tükid. Enne, kui laari purki pistad, maitse ka sai ikka hea, kui vaja lisa soola või äädikat. Usun, et suhkrut pole vaja juurde panna, kuna ananass on isegi magus. Mina kasutasin värsket ananassi, aga sobib ka purgi oma.

About chopping.. make the pieces just how you like them best. Nothing won't cook in here really soft, except tomatoes and they ARE supposed to get soft. For example, I don't like big onion chunks, so Igor cut it really well. Same with paprika, I cut it smaller cause I like it smaller. Before you put the sauce into jars, taste it and add salt or vinegar if it's too sweet. Probably you won't need to put some extra sugar, cause pineapple also adds lot of sweetness. I used fresh pineapple, but you can also use canned version.

My god, how tasty it was! We probably need to make some more soon (:

Ma ostsin paki paprikaid, kus oli see 3 erinevat värvi - punane, kollane ja roheline, nagu valgusfoor (: Kui ma neid puhastasin, siis hoidsin seemned alles ja panin need kuivama, et saaksin neist kunagi ise paprikaid kasvatada.

I bought a three-pack of paprikas and it contained 3 different colours - red, yellow and green. Like traffic-light colours (: Cleaning the paprika I kept the seeds and I'm going to dry it and raise my own paprikas.

Paprika babies

Suured tänud Igorile, kes aitas mind väga palju kogu selle protsessi käigus! (:

Hvala lepa to Igor who helped me a lot through this process! (:




12 Responses to “Forget Uncle Ben's, it's Aunt Jaanika's time!”

  1. Looks delicious! But you are in Slovenia...use home grown vegetables...you have us, your farmer friends to give you some :P

    ReplyDelete
  2. The beans are from Igor's uncle's garden, but now I know I can get everything else from farmer Aleksander :P

    And thank god you finally found out how to follow blog, this we need to celebrate.. tonight maybe? (:

    ReplyDelete
  3. Nomnomnom... Nüüd panid mul sülje voolama... Aga tegelikult, kui saaks kusagilt hiinakates keedetava/serveeritava magushapu kastme retsepti, ma mõtlen selle magushapu kastme retsepti, milles puuduvad igasugused viljad. Serveeritakse näiteks kevadrullide juurde, aga sobib suurepäraselt ka näiteks riisile või nuudlitele. No mina kohe mitte kusagilt ei ole tänaseni leidnud. Äkki sa leiad, Jansa? Kui leiad, siis jaga mulle ka, eks?

    Aitäh juba ette! :)

    ReplyDelete
  4. Ma jõuan siin vist Jaanikast natuke ette.. Ahti, äkki mõtled seda!

    http://www.heatoit.com/2008/03/krbe-kana-magushapus-kastmes.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pidid nüüd selle lingi siia panema, kõht läks kohe tühjaks (:

      Delete
    2. Aitäh pakkumast, callitriche, aga see ei ole siiski see, mida ma mõtlesin. Ma otsisin ja leidsin vot sellise retsepti siin ja tegin prooviks topeltkoguse (aga selle maitse ja värvus ei saanud kaugeltki see, mida ma mitmes erinevas kohas saanud olen - samas ei saa ka öelda, et see lausa halb oleks olnud):
      http://naistekas.delfi.ee/foorum/read.php?11,2192367

      Delete
  5. Nii Ahti, ajasid mu peas mõtted liikuma, kuidas midagi sellist teha. Kuna ma netist ei viitsinud guugeldada, siis otsustasin ise järgi proovida. Eilse kompoti maitse meenutas väga seda magus-haput kastet, mida saab ka Panges söögi kõrvale juurde küsida.

    Magus-hapu kaste:

    200g tomatipüreed (maitsestama tomatipüree, mida pannakse nt pitsadele)
    400 ml vett (umbes 2 klaasi)
    1 tl õli
    2 küüslaugu küünt
    1 tl soola
    3 sl suhkrut
    3 sl 6% äädikat
    veidi pipart.

    Pane poti põhja veidi vett, aja see kuumaks ja lisa tomatipüree. Segades lisa tasapisi juurde ülejäänud vesi ning teelusikatäis õli. Tomatipüree on üsna tummine, võid lisada ka rohkem vett. Edasi lisa sool ja suhkur ning tükeldatud küüslauk. Viimasena pane kastmesse äädikas ning natuke purustatud pipart. Kuumuta tasasel tulel kaste läbi ja vala see purki. Soovitavalt tee purk tulise veega kraanist kuumaks, et purk ikka terveks jääks.

    Soovi korral võid küüslaugu asendada tšilliga, või kui tahad, et kaste oleks vürtsivaba, jäta küüslauk välja.

    Ma ütleks selle kastme kohta pigem magus-hapu ketšup (: Eelkõike, kuna see on siiski tummisem, kui poe või Pange kaste. Samas kindlasti tervislikum, kuna pole mingeid jubedaid lisaaineid. Kaste peaks säilima külmkapis päris hästi, kuna äädikas, suhkur ja sool on piisavad konservandid.

    Loodan, et olin abiks, Ahti! (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aitäh, Jansa!

      Lähipäevil teen ilmselt proovi. Aga ma arvan, et paksendamiseks kuluks ka maisitärklis marjaks ära. :)

      Delete
    2. Siia kindlasti pole vaja, sest see on TÕESTI paks. Arvasin alguses, et ühe klaasi veega saab hakkama, aga ei, pidin ikka kaks lisama.

      Kui teed kastet delfi retsepti järgi, siis sinna kulub tärklis jah ära (:

      Delete
  6. MMMMMMmmmmmmmmm that was some sweet thing to taste after was done! om nom :) Glad to help :* we'll make more hehehe :P

    ReplyDelete
  7. Proovin kindlasti ka selle kemüüse ära! :) magushapu kastmega oled õigel teel aga ingver puudu ja tomati pastat wayy too much :) töötasin hiinakas ja sealne kokk tegi seda nii: 500ml vett, ca 100ml.tomatipastat (seda paksu), näpu otsa suurune jupp ingverit tükeldatud. Keedad ca 10-15min madalal kuumusel, siis lisad äädika, soola, suhkru ja pipra maitse järgi. Lased jahtuda ja kurnad, kui soovid paksemat konsistentsi siis maisitärklisega keema korraks. Loodan, et sellest abi. Youtubeis ka mitmeid authentic videosi. Osad teevad kanapuljongiga jne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui nüüd hästi meenutada, siis see oli kõike muud, kui magushapu kaste ja pigem nagu ketšup. :) Proovin sinu juhiseid!

      Delete